8 detalii pe care nu trebuie sa le neglijezi atunci cand iei un credit imobiliar 

Daca vrei sa achizitionezi o proprietate prin intermeiul unui credit ipotecar si esti la prima investitie de acest fel, s-ar putea sa te lovesti de complexitatea intregului proces. Inca de la inceput, ai de ales intre mai multe tipuri de credite imobiliare, care difera destul de mult din punct de vedere al costurilor de la o banca la alta. De asemenea, trebuie sa treci prin multi pasi birocratici, sa te asiguri ca ai toate actele la indemana si cel mai important, sa te asiguri ca ai bani.

8 lucruri importante in procesul de finantare imobiliara

  1. Tipurile de credite imobiliare

Exista mai multe tipuri de credite imobiliare, si este esential sa intelegi diferentele intre ele. Printre cele mai comune se numara:

  • Creditul ipotecar.  Este un imprumut garantat cu ipoteca pe locuinta achizitionata. Practic, in cazul in care nu iti platesti ratele la timp, risti sa pierzi doar locuinta care face obiectul creditului. 
  • Creditul imobiliar. Este similar cu cel ipotecar, insa necesita o garantie imobiliara suplimentara. Pentru a putea face imprumutul va trebui sa garantezi cu o alta locuinta decat cea cumparata.

Ambele tipuri de credit pot fi cu dobanda fixa, ceea ce iti ofera o predictibilitate a sumei pe care o vei plati, sau cu dobanda variabila. 

  1. Scorul de credit

Scorul de credit este o modalitate prin care bancile stabilesc gradul de risc pe care il prezinta o persoana fizica atunci cand vine vorba despre achitarea unui credit. Acesta are un impact semnificativ asupra aprobarii creditului si a ratei dobanzii. Este important sa iti mentii scorul de credit  la o valoare  buna prin plati la timp si gestionarea responsabila a datoriilor.

  1. Bugetul personal

Stabileste un buget realist inainte de a cauta o locuinta. Acesta ar trebui sa includa nu numai rata lunara a creditului, ci si impozitele, asigurarile, intretinerea si alte cheltuieli legate de proprietate.

  1. Preaprobarea pentru credit

Este indicat sa obtii o preaprobare pentru credit inainte de a cauta o casa. Acest lucru iti va oferi o idee mai clara asupra sumei pe care poti sa imprumuti.

  1. Valoarea dobanzii

Valoarea dobanzii este un factor esential in finantarea imobiliara. Chiar si o mica diferenta a acesteia poate avea un impact semnificativ asupra platilor tale pe termen lung.

  1. Costurile ascunse

In afara ratei lunare, aferente creditului, exista si alte costuri asociate cu achizitionarea unei proprietati:taxele de inregistrare, comisioanele bancare sau costurile de incheiere a tranzactiei. Asigura-te ca le cunosti si ia-le in considerare in bugetul tau. 

  1. Asigurarea imobiliara

Asigurarea imobiliara este esentiala pentru protejarea investitiei tale. Cauta o polita adecvata care sa acopere riscuri precum incendiile, inundatiile sau daunele structurale. 

  1. Taxele locale

Impozitele si taxele locale pot varia in functie de locatie. Fii pregatit sa le incluzi in bugetul tau, deoarece pot avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor anuale.

Achizitia unei locuinte prin credit poate sa fie un proces destul de complex. Daca nu esti familiarizat cu el, este bine sa apelezi la un specialist care sa te ajute. Vei economisi timp si bani.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc