O asigurare PAD este o polita prin care iti poti proteja imobilul in cazul unor dezastre naturale precum cutremure, inundatii, sau alunecari de teren. Eventualele daune produse locuintei tale in urma acestor evenimente nefericite, greu de suportat financiar, vor fi acoperite de aceasta polita PAD.
Siguranta ta si a familiei tale depinde de incheierea acestui tip de asigurare, prin intermediul careia iti pui casa la adapost. Desi legislatia prevede obligativitatea acestei polite, doar unul din cinci imobile din tara noastra sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale. Am detaliat, astazi, costurile unei astfel de asigurari, dar si riscurile la care te supui, inclusiv amenzi, daca nu iti faci o acoperire de acest tip.
Ce este asigurarea PAD?
Asigurarea PAD a locuintei iti protejeaza casa de efectele dezastrelor naturale, precum inundatii sau cutremure. Aceasta polita este importanta si obligatorie, insa poti incheia, aditional, si o polita facultativa, pusa la dispozitie doar pentru cei care au optat, in prealabil, pentru asigurarea obligatorie PAD.
Aceste asigurari obligatorii ale locuintelor sunt emise de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), sau de catre alte societati autorizate. Asigurarea locuintei este necesara, indiferent de materialele incluse in constructia ei si de durabilitatea acestora, mai ales ca natura ne poate surprinde cand ne asteptam mai putin.
Polita PAD se poate incheia pentru locuinte (proprietati personale), imobile sociale, case de protocol, locuinte se serviciu, locuinte de interventie si case de vacanta.
Clasificarea locuintelor in cazul asigurarii PAD
Asigurarea PAD se aplica tuturor imobilelor temporare sau permanente, compuse din cel putin o camera de locuit, impreuna cu toate facilitatile, anexele si utilitatile prezente in respectiva constructie. Exista doua tipuri de imobile pentru care esti obligat sa inchei o astfel de asigurare obligatorie:
- Locuinte tip A – aceste constructii au structuri solide, din beton armat, lemn, sau metal, iar peretii exteriori pot fi realizati din lemn, piatra, caramida arsa, sau orice alta alternativa obtinuta prin diverse tratamente chimice sau termice;
- Locuinte tip B – in cazul acestor constructii, peretii exteriori sunt realizati din materiale care nu sunt supuse nici unui tratament termic sau chimic.
In situatii in care o constructie a fost modificata, imbunatatita, sau reabilitata, tipul acesteia se stabileste tinand cont de materialele folosite pentru peretii exteriori si structura care ocupa cea mai mare suprafata a locuintei.
Referitor la sumele primite in urma asigurarii, in cazul daunelor provocate de dezastre naturale, locuintele tip A vor primi 20.000 euro, iar cele tip B vor fi despagubite cu 10.000 euro.
Actualizare! In septembrie 2023, a fost anuntata o scumpire a acestor asigurari, ca efect al modificarilor aduse Legii 115/2023, prin care se stipuleaza ca si Primariile vor suporta amenzi in cazul neasigurarii obligatorii a locuintelor din administratia lor. In plus, sumele aferente despagubirii, exprimate initial in euro, au fost redactate in lei:
- 100.000 lei pentru casele tip A;
- 50.000 lei pentru locuintele tip B.
Ce acopera asigurarea PAD?
Polita PAD acopera efectele directe si indirecte pentru trei dezastre naturale majore: cutremure, inundatii si alunecari de teren. Astfel, consecintele manifestarii unui fenomen natural extrem si, implicit pagubele cauzate de acesta, sunt acoperite de asigurarea obligatorie PAD.
Daca beneficiarul a incheiat atat o polita PAD, cat si o asigurare facultativa, acesta va fi despagubit pana se atinge limita asigurarii PAD, si ulterior va primi suma incadrata in asigurarea optionala a locuintei.
Ce nu acopera polita PAD?
Sub incidenta acestei asigurari, nu vei gasi urmatoarele:
- Dependinte, utilitati, anexe si dotari care nu sunt incluse structural in cladirea in care se afla imobilul asigurat;
- Locuintele aflate in cladiri vechi, care au clasa I de risc seismic.
In plus, nu se acorda despagubiri daca locuinta este construita fara autorizatie, sau o eventuala prabusire a acesteia se intampla ca urmare a erorilor existente in structura imobilului. Nici bunurile din interiorul imobilului nu sunt acoperite de acest tip de asigurare. Pentru acestea ai nevoie de o asigurare facultativa, care, impreuna cu asigurarea obligatorie PAD, iti asigura protectie completa.
Polita asigurare locuinta – cat costa o asigurare PAD?
Primul pas pentru protejarea locuintei este incheierea unui contract de asigurare PAD. Costurile acestei polite au suferit modificari, ajungand la 130 lei pe an, pentru locuintele tip A si 50 lei pe an, pentru imobilele tip B.
Neincheierea unei asigurarii obligatorii a locuintei se considera contraventie si se pedepseste cu o amenda, a carei valoare variaza intre 100 si 500 lei.
Asigurare obligatorie versus facultativa
Pe langa polita obligatorie PAD, exista si o asigurare facultativa a locuintei, insa aceasta din urma se poate incheia doar in cazul in care s-a semnat deja un contract pentru o asigurare PAD. Polita facultativa acopera o varietate mai mare de riscuri, comparativ cu cea obligatorie:
- Explozii;
- Furtuni si uragane;
- Incendii;
- Ploi torentiale si trasnete;
- Caderi de grindina;
- Aluviunile produse in urma inundatiilor;
- Avalanse de zapada, etc.
Asigurarea facultativa poate cuprinde clauze aditionale, printre care si asigurarea centralelor termice, despagubirea pentru daune ale aparatelor electronice si electrocasnice, etc.
Asigurare locuinta – modificarile aduse legii PAD
Pe langa costurile crescute ale asigurarii PAD, de 130, respectiv 50 lei pe an, s-au facut si alte amendamente proiectului de lege definit in 2020. Una din aceste schimbari se refera la exprimarea sumelor oferite ca despagubire in lei, nu in euro.
Daca initial, aceasta polita se incheia pe o perioada de un an, acum s-a introdus polita PAD multianuala. De exemplu, poti incheia o astfel de asigurare pe intreaga perioada de creditare, in cazul unui imprumut ipotecar.
Au aparut si modificari ale cartilor funciare, ca urmare a actualizarii acestei legi; astfel, mostenitorii unei locuinte nu vor putea schimba nici un detaliu prezent in acest document, daca nu se incheie, mai intai, o polita obligatorie PAD.
In toate situatiile in care se inregistreaza o noua locuinta sau se efectueaza alte operatiuni la Cartea Funciara, trebuie sa faci dovada existentei acestei asigurari obligatorii.
Noile reglementari permit transparenta totala si o baza de date a primariilor, cu toate dosarele asiguratilor care beneficiaza de acest instrument financiar.
Asigurare PAD – Intrebari frecvente
Iata care sunt cele mai comune intrebari pe care multi le au in privinta asigurarii locuintei, la care vei gasi si lamuririle necesare, mai jos.
Cine e obligat sa incheie contractul pentru asigurarea obligatorie si facultativa a locuintei?
Sarcina si responsabilitatea asigurarii PAD ii revine proprietarului locuintei, fie ca este persoana juridica sau fizica. Insa, asigurarea facultativa poate fi incheiata si de alte persoane, inclusiv chiriasi. Indiferent de semnatar, beneficiarul asigurarii ramane proprietarul imobilului.
Pot cumpara o polita PAD online?
Da, se pot achizitiona atat o asigurare PAD, cat si una facultativa, de pe mai multe websiteuri, online, iar procesul dureaza aproximativ 3-4 minute, fiind unul destul de facil.
Pe ce perioada se emite o asigurare PAD?
De cele mai multe ori, aceste polite se incheie pe o perioada de un an. Insa, asigurarea PAD poate fi emisa si pe perioade mai lungi, exprimate in multiplii de 12 luni, conform intelegerii si clauzelor contractuale stabilite intre asigurat si asigurator.
Ce documente trebuie sa contina un dosar de dauna?
Daca, pentru incheierea asigurarii, nu ai nevoie decat de buletin, dosarul de dauna va fi ceva mai complex. El trebuie sa contina:
- O copie dupa actul de identitate;
- Copie dupa actul de proprietate al imobilului asigurat;
- Documente emise de ISU, CLSU din cadrul Primariei locale si alte autoritati competente; aceste documente trebuie sa ateste cauzele aparitiei fenomenului natural.
Asigurare PAD locuinta – concluzii
Pentru protectie financiara si diminuarea riscului in caz de fenomene naturale extreme, e obligatoriu sa inchei o asigurare PAD a locuintei tale. Majoritatea asiguratorilor pun la dispozitia clientilor un proces usor si rapid, prin care pot solutiona o dauna.
In cazul producerii unei daune acoperite de PAD, clientii trebuie sa anunte societatea de asigurare la care a platit prima asupra pagubei produse, in cel mai scurt timp posibil. Aceasta urmeaza a face un bilant asupra pagubelor produse, urmand a transmite catre PAID toate datele necesare in vederea platii despagubirii, dar si o propunere de suma ce urmeaza a fi platita.
Sumele sunt platite in decurs de 10-15 zile de la data aprobarii de catre PAID a propunerii de despagubire facute de societatea de asigurare.
Efectele modificarii legii privind asigurarea obligatorie PAD a locuintelor, intrate in vigoare incepand cu 12 noiembrie 2023, vor si resimtite si analizate in anul 2025. Atunci se va evalua, din punct de vedere financiar, anul curent, 2024.