Programul Noua Casa 2022

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unui apartament achizitionat cu programul Noua Casa?

Daca vrei sa iti cumperi o casa, programul Noua Casa poate fi o optiune excelenta, atat in cazul unui apartament de pana in 70 000 de euro, cat si in cazul unei locuinte mai scumpe.

Programul Noua Casa este un program guvernamental in Romania, conceput pentru a facilita accesul cetatenilor romani la achizitionarea unei locuinte prin oferirea de conditii mai avantajoase de creditare. Acest program a fost introdus pentru a stimula piata imobiliara si a facilita accesul la finantare pentru persoanele care nu detin in proprietate o alta locuinta sau care nu au beneficiat anterior de acest program.

Care sunt avantajele programului Noua casa in Romania?

Programul Noua Casa in Romania prezinta o serie de avantaje care il fac atractiv pentru persoanele care doresc sa achizitioneze o locuinta. Iata cateva dintre cele mai importante avantaje:

 • Avans redus: Unul dintre cele mai mari avantaje ale programului Noua Casa este avansul redus necesar pentru achizitionarea unei locuinte. Astfel, valoarea maxima a creditului pe care il poti accesa este de: 66.500 euro pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 euro pentru locuinte al caror pret este de 140.000 euro, iar avansul solicitat este de minim 15%. Acest lucru poate facilita accesul la o locuinta pentru persoanele cu resurse financiare limitate.
 • Dobanda competitiva: Programul ofera o dobanda atractiva, constand in 2% + IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). Aceasta rata a dobanzii este competitiva in comparatie cu cele oferite de creditele ipotecare traditionale.
 • Garantie guvernamentala: Prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), programul Noua Casa ofera o garantie guvernamentala pentru creditele contractate. Acest lucru reduce riscul pentru banci si permite oferirea unor conditii mai avantajoase pentru beneficiari.
 • Accesibilitate: Programul Noua Casa este destinat in special persoanelor care nu detin in proprietate o alta locuinta sau care nu au beneficiat anterior de acest program. Astfel, este un instrument menit sa sprijine accesul la o locuinta pentru un numar cat mai mare de cetateni.
 • Stimularea pietei imobiliare: Programul contribuie la dinamizarea pietei imobiliare, oferind posibilitatea dezvoltatorilor sa vanda locuintele noi si facilitand accesul la finantare pentru cumparatori.
 • Consolidarea economiei: Prin stimularea pietei imobiliare si facilitarea accesului la locuinte, programul Noua Casa ajuta la consolidarea economiei prin cresterea consumului si a investitiilor in constructii.

Care sunt dezavantajele programului Noua Casa?

Desi programul Noua Casa ofera numeroase avantaje, exista si cateva dezavantaje pe care este important sa le iei in considerare inainte de a decide daca acesta este potrivit pentru tine. Iata cateva dintre acestea:

 • Durata de aprobare mai lunga: Un dezavantaj al programului Noua Casa este durata mai mare de aprobare a dosarului, care poate dura pana la 6 saptamani. In comparatie, un credit ipotecar obisnuit este de obicei aprobat in 2-3 saptamani. Aceasta perioada mai lunga de asteptare poate fi problematica daca ai nevoie de finantare rapida pentru achizitionarea unei locuinte.
 • Restrictii privind inchirierea si vanzarea: Programul impune o restrictie in ceea ce priveste inchirierea sau vanzarea imobilului in primii 5 ani de la achizitie. Aceasta inseamna ca, daca intentionezi sa te relochezi sau sa obtii venituri din inchirierea proprietatii in aceasta perioada, programul Noua Casa s-ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru tine.
 • Limitarea pretului locuintei: In functie de pretul locuintei, programul Noua Casa impune un avans diferit (70.000 euro pretul imobilului, avans solicitat 5%; pentru locuintele care depasesc pretul de 70.000 euro avansul solicitat este de 15%). Acest lucru poate fi un dezavantaj daca te intereseaza o locuinta cu un pret mai mare decat limitele stabilite.
 • Acordul Fondului de Garantare pentru modificari: Este necesar sa obtii acordul Fondului de Garantare pentru orice modificare a apartamentului sau a casei. Aceasta cerinta poate limita libertatea de a-ti amenaja locuinta dupa bunul plac si poate fi perceputa drept o constrangere in comparatie cu un credit ipotecar obisnuit, unde nu exista astfel de restrictii.
 • Comisionul catre fondul de garantare: Plata asa-numitei a 13-a rate, un comision catre fondul de garantare, in fiecare an in luna ianuarie, poate fi perceputa drept un dezavantaj. Acest comision suplimentar nu este necesar in cazul unui credit ipotecar standard.

Noua casa este un instrument financiar care se poate dovedi perfect pentru cei care isi doresc o locuinta. Inainte de a-l folosi insa, este bine sa stii toate micile detalii care te pot afecta, investitia pe care o faci fiind una pe termen lung. Tocmai de aceea, este recomandat sa apelezi la specialisti care sa te indrume in tot procesul de achizitie.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc