Ce este o evaluare imobiliara si de ce este esentiala la accesarea unui credit imobiliara?

Evaluarea imobiliara reprezinta procesul prin care o institutie bancara sau un alt creditor determina valoarea reala si corecta a unei proprietati, inainte de a acorda un imprumut imobiliar. Acest proces este vital pentru protejarea intereselor atat ale bancii, cat si ale cumparatorului.

De ce este necesara o astfel de evaluare?

Un evaluator independent, certificat si licentiat, efectueaza o evaluare imobiliara pentru a se asigura ca pretul casei pe care doresti sa o cumperi este echivalent cu valoarea sa reala de piata. Astfel, in cazul in care nu poti rambursa imprumutul, banca poate vinde proprietatea pentru a-si recupera banii.

Cum functioneaza procesul de evaluare imobiliara?

Selectarea evaluatorului. Prima etapa este selectarea evaluatorului. In majoritatea cazurilor, aceasta este o sarcina a bancii care urmeaza sa acorde imprumutul. Evaluatorul trebuie sa fie o persoana impartiala si experimentata in evaluarea proprietatilor din zona respectiva.

Cercetarea actului de vanzare-cumparare. Evaluatorul va verifica actul de vanzare-cumparare si va analiza clauzele principale si suplimentare stipulate in acesta. De asemenea, va analiza si alti factori care pot influenta valoarea proprietatii. 

Inspectarea proprietatii. Urmatorul pas in procesul de evaluare ipotecara este inspectarea fizica a proprietatii. Evaluatorul va vizita proprietatea si va examina aspecte precum dimensiunea, starea generala, amenajarile interioare si exterioare, si orice alte caracteristici relevante.

Compararea cu proprietati similar. Dupa ce inspecteaza proprietatea, evaluatorul va face o comparatie cu alte proprietati similare vandute recent in aceeasi zona. Aceasta este o metoda standard de evaluare a valorii unei proprietati. In general, se cauta locuinte cu aceeasi vechime, cu caracteristici fizice similare si aflate cat mai aproape de locuinta supusa evaluarii. 

Finalizarea raportului de evaluare. Pe baza datelor colectate in timpul inspectiei si a compararii cu alte proprietati, evaluatorul va finaliza un raport de evaluare. Raportul va contine o descriere detaliata a proprietatii si o justificare a valorii estimate.

Cand are loc evaluarea imobilului?

In general, evaluarea imobilelor are loc dupa ce debitorul primeste pre-aprobare pentru suma pe care o va imprumuta. Daca evaluarea imobilului decurge normal iar valoarea lui este similara cu cea stipulata in contract, banca va aproba intreaga suma. Exista si cazuri in care evaluarea imobilelor concluzioneaza existenta anumitor probleme, ceea ce scade suma imprumutata, insa acest lucru este un avantaj major pentru cumparator, deoarece ii ofera o parghie importanta pentru negociere. 

In esenta, evaluarea ipotecara este un instrument esential care protejeaza atat cumparatorul, cat si creditorul, in cazul unui imprumut ipotecar. Te asigura ca nu platesti mai mult decat valoarea reala a proprietatii si ca banca isi poate recupera investitia in cazul in care imprumutul nu este rambursat.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc