Ce trebuie sa stii despre impozitarea veniturilor din chirii in Romania?

Daca ai un imobil pe care vrei sa-l inchiriezi, e esential sa fii la curent cu legislatia in vigoare privind impozitarea veniturilor din chirii. Urmareste modul in care acestea te pot afecta si analizeaza avantajele si dezavantajele pe care le implica inchirierea casei tale. E important sa cunosti si procedura de inregistrare a contractului de inchiriere si plata impozitelor corespunzatoare.

Impozitarea veniturilor din chirii in 2023

Anul 2023 a adus cateva schimbari importante in impozitarea veniturilor din chirii:

 • Cota de impozit de 10% din venitul anual se mentine, dar dispar facilitatile precum cota forfetara de 40%, astfel ca impozitul real va creste.
 • Plafonul pentru plata asigurarilor de sanatate scade de la 12 la 6 salarii minime brute pe economie.
 • Contractele de inchiriere trebuie declarate obligatoriu la ANAF in termen de 30 de zile de la incheiere.

Plata impozitelor pe venit

Pana la 31.03.2023, inregistreaza contractul de chirie la ANAF, iar pana la 25.05.2023 depune Declarația unica Impozitul pe venitul estimat si baza de calcul a CASS se stabilesc in functie de venitul brut, salariul minim brut si plafoanele de venit.

Actele necesare inregistrarii contractului de inchiriere

Pentru inregistrarea contractului la ANAF, ai nevoie de:

 • Cererea de inregistrare a contractului de inchiriere (disponibila pe site-ul oficial ANAF)
 • O copie a contractului de inchiriere

Depune actele la registratura ANAF sau incarca-le in Spatiul Virtual Privat (SPV).

Agentia ANAF competenta pentru depunerea actelor

Depune actele la agentia ANAF pe raza careia:

 • Esti inregistrat ca platitor de impozite si taxe
 • Ai domiciliul fiscal
 • Se afla casa inchiriata (in cazul persoanelor fizice nerezidente in Romania)

Regimuri de impozitare in 2023

Raman neschimbate cele doua regimuri de impozitare:

 • Sistem real: poti scadea din venitul anual cheltuielile deductibile cu intretinerea proprietatii si impozitul se aplica la suma ramasa.
 • Baza normelor de venit: se aplica in cazul inchirierii in scop turistic a camerelor situate in locuinte din proprietatea personala.

Avantaje si dezavantaje ale inchirierii imobilului

Daca vrei sa inchiriezi un imobil, este  important sa fii informat despre modificarile legale privind impozitarea veniturilor din chirii, sa cunosti procedura de inregistrare a contractului de inchiriere si plata impozitelor aferente. Pe langa aceste aspecte, trebuie sa stii ca inchirierea propriului imobil poate aduce atat avantaje, cat si dezavantaje.

Avantaje:

 • Venituri suplimentare: inchirierea iti poate aduce un venit in plus, care poate fi folosit pentru a acoperi costurile de intretinere ale proprietatii sau pentru a investi in alte proiecte.
 • Flexibilitate: daca nu locuiesti in imobil, inchirierea iti ofera flexibilitatea de a te muta in alta locatie sau de a-l vinde in viitor.
 • Siguranta: inchirierea poate asigura o ocupare constanta a imobilului, ceea ce poate preveni vandalismul sau deteriorarea neintentionata a proprietatii.

Dezavantaje:

 • Responsabilitati suplimentare: in calitate de proprietar, vei avea responsabilitati suplimentare, cum ar fi intretinerea proprietatii, rezolvarea problemelor aparute si comunicarea cu chiriasii.
 • Riscul de neplata a chiriei sau intarzierea acesteia poate genera dificultati financiare pentru proprietari.
 • Fluctuatiile pietei imobiliare: valoarea chiriei poate varia in functie de conditiile pietei imobiliare, ceea ce inseamna ca veniturile pot fi nesigure sau pot scadea pe termen lung.

Daca vrei sa inchiriezi un imobil, e important sa fii informat despre modificarile legale privind impozitarea veniturilor din chirii, sa cunosti procedura de inregistrare a contractului de inchiriere si plata impozitelor aferente. 

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc