Un credit imobiliar este un angajament pe termen lung. Acest termen poate fi scurtat daca apelezi la cateva trucuri simple.
Cu un plan bine pus la punct si putina determinare, poti sa achiti creditul imobiliar mult mai repede decat crezi.
Cum faci sa achiti creditul imobiliar mai repede?
Primul pas este planificarea si bugetarea inteligenta. Cu o strategie financiara bine pusa la punct poti economisi sume considerabile de bani, care pot acoperi in fiecare luna din datoria catre banca. Aceasta strategie poate fi facuta in cativa pasi:
1. Evalueaza-ti cheltuielile lunare. Acest lucru iti va oferi o imagine clara asupra resurselor disponibile pentru a achita creditul. Redu cheltuielile inutile si identifica zonele in care poti economisi.
2. Aloca o suma fixa lunara pentru achitarea creditului in avans si respecta-o cu strictete.
3. Achita-ti datoriile. Daca ai si alte datorii in afara creditului imobiliar, prioritizeaza-le in functie de dobanda. Incepe cu cele cu dobanzi mari si plateste-le mai repede, in asa fel incat sa scapi de dobanzi si sa ramai doar cu datoriile principale.
4. Evita sa faci alte credite. Daca iti propui sa achiti creditul imobiliar mai repede, este important sa fii cat se poate de disciplinat din punct de vedere financiar. Evita sa iei credite de consum, chiar daca sunt tentante. Fiecare credit de consum inseamna dobanzi suplimentare si rate lunare care iti afecteaza bugetul. Fii foarte selectiv in ceea ce priveste orice alt angajament financiar pe termen lung.
Strategii pentru achitarea creditului
1. Plati mai frecvente.
Un truc eficient pentru a reduce perioada de rambursare a creditului imobiliar este sa platesti ratele mai des decat lunar. Spre exemplu, in loc de a plati o data pe luna, poti plati o data la 25 de zile cate o rata. In felul acesta, intr-un an vei plati 14 rate in loc de 12, cele 2 rate suplimentare micsorand valoarea sumei imprumutata. Partea buna este ca pentru aceste 2 rate nu se aplica dobanz.
Platile mai frecvente reduc costurile de dobanda pe termen lung. Cu cat platesti mai repede, cu atat platesti mai putine dobanzi.
Pentru a face fata unor plati lunare mai mari, ar putea fi necesar sa cauti surse suplimentare de venit, precum un al doilea job sau freelancing.
Aceasta abordare poate parea extrema, dar poate fi o modalitate eficienta de a-ti atinge obiectivul de a achita creditul mai repede.
2. Fii informat si refinanteaza-ti creditul, daca piata este favorabila!
Daca sunt conditii de piata favorabile, poti lua in considerare refinantarea creditului imobiliar. Acest lucru implica obtinerea unui nou credit cu o dobanda mai mica pentru a achita creditul actual. Aceasta solutie poate fi una inteligenta din mai multe motive:
- Dobanzi mai mici si flexibilitate mai mare in achitarea creditului;
- Renegocierea conditiilor si reducerea termenului. Daca ai venituri mai bune decat ai avut in momentul in care ai luat creditul, poti renegocia conditiile si poti reduce perioada de imprumut.
Studiu de caz. De ce este bine sa iti achiti creditul in avans?
Presupunem ca ai un imprumut de 300 000 de lei pentru 30 de ani, cu o dobanda anuala de 5%. Asta inseamna ca in primul an, dobanda pe care o vei plati este 5% din 300 000 de lei, adica 15000 de lei. Daca rata calculata pentru fiecare luna este de 1500 de lei/luna, 15000 de lei dintre cei 18000 pe care ii vei plati in primul an vor fi cheltuiti pe dobanda, nu pe creditul principal.
Asta inseamna ca in al doilea an vei fi achitat doar 3000 de lei din cei 300 000 iar in primii ani, o buna parte din ceea ce platesti este pentru a achita dobanda.
Daca reusesti sa achiti suplimentar macar 300 de lei lunar, vei reusi sa dublezi suma achitata din credit principal, cel putin in primii ani de rambursare.
Ce probleme pot aparea in aceasta strategie?
Una dintre probleme este legata de dificultatea cu care poti face plati anticipate, in conditiile in care unele banci solicita prezenta in agentie si completarea unei cereri de rambursare anticipata.
Exista si banci care iti permit sa faci platile direct din aplicatia de internat banking, ceea ce iti usureaza foarte mult munca.
Daca nu ai o astfel de optiune, te poti informa pentru o refinantare a creditului la o banca mai fleibila in acest sens.