Daca intentionezi sa iti cumperi un apartament sau o casa noua, ar trebui sa incepi prin stabilirea bugetului in care sa se incadreze investitia, economiile de care dispui si metodele prin care poti economisi bani, pana la atingerea acestui obiectiv.
Majoritatea oamenilor trebuie sa apeleze la credite bancare pentru o astfel de achizitie, insa ideal ar fi sa ai economii, care sa acopere cel putin avansul imprumutului. Dar cum sa economisesti bani atunci cand intentionezi sa te muti intr-o locuinta noua?
Procesul de economisire a unei sume considerabile nu este usor si se poate realiza in timp, cu eforturi sustinute.
Asadar, nu este niciodata prea devreme pentru a strange banii necesari cumpararii unei locuinte, mai ales ca acest pas important implica anumite costuri aditionale, de exemplu cele notariale.
In articolul de astazi vei regasi cateva recomandari care te vor ajuta sa economisesti pentru indeplinirea visului tau de a avea propria casa.
Cum sa economisesti bani pentru o locuinta noua?
Metodele prezentate in continuare au fost testate cu succes de numeroase persoane si te vor ajuta sa creezi o relatie sanatoasa cu banii de care dispui. Porneste de la ideea ca economisirea tine foarte mult de mentalitate si perseverenta.
Nu stii de unde sa incepi? Defineste cateva obiective realizabile, informeaza-te cu privire la strategiile financiare pe care doresti sa le abordezi si creeaza un fond de urgenta.
Importanta fondului de urgenta
Acest fond cuprinde sumele de bani pe care le strangi lunar si pe care le-ai folosi doar in cazuri presante si nedorite, cum ar fi pierderea locului de munca sau probleme legate de sanatate.
Fondul de urgenta ar trebui, in mod ideal, sa acopere cheltuielile de baza pe o durata de cateva luni, in contextul unor situatii neprevazute. Astfel, vei fi acoperit in cazul urgentelor medicale sau somajului, fara povara financiara sau stres suplimentar.
Un fond de urgente se constituie tot prin economisire, dar este separat de banii pusi deoparte pentru investitii sau vacante. Cu ajutorul acestor sume, poti plati chiria, taxele catre stat, utilitatile lunare, asigurarile, etc.
Vei avea nevoie de acest tip de economii, pentru a putea accesa suma de care ai nevoie, aproape instant. Poti tine acesti bani in contul curent, desi nu recomand, intr-un cont de economii, sau in depozite pe termen scurt.
Asigura-te ca dispui de o suma suficient de mare, care sa acopere eventuale cheltuieli neprevazute pe o perioada de minimum trei luni. Acum, ca am stabilit importanta fondului de urgenta, putem trece la strategii eficiente, care te ajuta sa pui bani deoparte.
Stabilirea obiectivelor legate de achizitia unei noi locuinte
Pentru a-ti dezvolta o mentalitate focusata pe economisire, ai nevoie sa iti stabilesti cateva obiective clare. Aceste obiective pot fi definite daca iti raspunzi la urmatoarele intrebari:
- Cat costa locuinta pe care ti-o doresti?
- Care este bugetul tau (macar estimativ) si ce oferta esti dispus sa faci?
- Cat timp ai la dispozitie pentru a strange suma de bani de care ai nevoie?
Toate aceste raspunsuri vor fi repere esentiale in realizarea unui plan de economisire eficient. Pentru ca ceea ce iti propui sa fie cat mai realist si obiectiv posibil, este bine sa ai in vedere preturile locuintelor din zona dorita, bugetul familiei (veniturile si cheltuielile lunare), dar si stabilirea unui termen limita.
Evidenta si planificarea in avans a cheltuielilor lunare
In primul rand, este important sa tii evidenta tuturor cheltuielilor lunare, intr-un mod cat mai clar. Sunt multe aplicatii de home banking care te ajuta sa generezi extrase de cont si iti prezinta un istoric detaliat al cheltuielilor tale lunare. Insa, chiar si cu aceasta tehnologie la indemana, iti recomand sa organizezi cheltuielile pe categorii, daca vrei sa ai succes cu planul tau de economisire.
Analizeaza cati bani poti economisi lunar, stabilind un procent din venitul net (diferenta dintre veniturile totale si cheltuieli), in functie de standardul de viata si nevoile tale.
De asemenea, pentru a evita cheltuieli suplimentare cu calculul penalitatilor, asigura-te ca platesti totul inainte de scadenta (servicii, utilitati, chirii, abonamente).
Atentia acordata facturilor
In legatura cu facturile mentionate mai sus, acorda-le atentia cuvenita si observa daca valoarea acestora a crescut ingrijorator. In acest caz, poate vei gasi solutii viabile, cum ar fi schimbarea furnizorului pentru acel serviciu specific, de exemplu telefonie, televiziune, sau internet.
Iata cum sa economisesti bani pentru o locuinta noua: gaseste si incheie contracte cu furnizorii care au tarife ceva mai prietenoase cu bugetul tau. Sau cel putin incearca sa negociezi contractele existente, prin telefon, cu un reprezentant al companiei furnizoare.
In continuare, iti sugerez sa reziliezi acele abonamente pe care le platesti, dar nu le mai folosesti, precum cel de la sala de fitnes, Netflix si altele. Incet dar sigur, vei reduce astfel din cheltuielile tale lunare, fapt care te va ajuta sa depui mai multi bani in fondul de economii.
Crearea unui buget
Odata ce ai analizat veniturile, cheltuielile si abonamentele inutile, vei percepe mult mai clar sursele din care poti economisi. Focuseaza-te pe economii, prin reducerea sau eliminarea cheltuielilor nerezonabile. De tine depinde daca decizi sa pui deoparte aceeasi suma in fiecare luna, sau sa economisesti o suma variabila, in functie de venitul net din luna respectiva.
Din experienta proprie, iti pot spune ca o suma lunara fixa te ajuta sa te disciplinezi mai usor, sa te bazezi doar pe banii de care dispui si sa eviti costurile inutile. Pe de alta parte, da-ti voie sa fii flexibil daca situatia o cere si sa iti ajustezi bugetul in consecinta.
Alta metoda care iti vine in ajutor este aceea a economiilor automatizate, prin intermediul careia iti poti seta plati recurente catre contul tau de economii.
Cum sa economisesti bani, prin reducerea datoriilor
O alta strategie pentru economisirea banilor, este sa reduci, pe cat posibil, datoriile. Obligatiile financiare cel mai greu de dus sunt imprumuturile cu dobanzi mari. Asa ca, incepe cu acestea, dar nu le neglija nici pe cele urgente, cu valori mai mici.
In categoria datoriilor pot intra facturile restante, imprumuturi, credite, carduri bancare, dar si alte obligatii financiare. Incearca sa negociezi cu creditorii pentru a obtine rate ceva mai mici, sau chiar modalitati de plata flexibile. Uneori, creditorii pot fi dispusi sa acorde amanari temporare de plata.
Nu in ultimul rand, incearca sa iti diversifici sursele de venit sau sa obtii o sursa de venit suplimentara si nu uita sa ramai consecvent in atingerea scopului final. In orice caz, un specialist financiar, cum sunt cei de la Credit24h, iti poate oferi toate detaliile necesare in aceasta privinta, explicandu-ti anumite optiuni de reducere a datoriilor, precum consolidarea acestor obligatii financiare.
Analizarea ofertelor imobiliare din piata
Studierea ofertelor din piata imobiliara care intrunesc cerintele tale, te va ajuta sa iti faci o idee mai clara despre suma pe care vei avea nevoie sa o economisesti. Pretul unei locuinte este influentat de mai multi factori: zona aleasa, suprafata imobilului, finisajele dorite, cererea pietei, calitatea constructiei, raportul cerere-oferta, dar si de facilitatile oferite.
Prospectarea pietei si achizitionarea unei locuinte fac parte dintr-un proces anevoios, de cautari sistematice a ofertelor din piata imobiliara. Pentru economie de timp si energie si pentru a achizitiona o locuinta la pretul corect, apeleaza la serviciile unui agent imobiliar.
Cum sa economisesti bani, cu ajutorul unui cont de economii sau depozit la termen?
Depozitul la termen și contul de economii sunt principalele produse bancare de economisire a banilor.
Dar care din cele doua optiuni este mai avantajoasa? Daca alegi un cont de economii, vei putea retrage sume de bani oricand doresti fara a pierde dobanda acumulata. Depozitele bancare au dobanzi mai mari, dar nu poti avea acces la bani decat la scadenta.
Contul de economii este, de regula, recomandat atunci cand doresti sa creezi un fond de urgenta. Daca esti totusi indecis, poti opta si pentru un depozit pe o perioada mai scurta de timp (1-3 luni), cu posibilitatea prelungirii in mod automat.
Cum sa economisesti bani pentru o noua locuinta? Cont de economii versus depozit la termen – avantaje si dezavantaje
Este important sa faci o alegere inteleapta, dar pentru asta trebuie sa cunosti atat avantajele cat si dezavantajele celor doua tipuri de produse bancare.
Avantaje cont de economii
- Se gestioneaza usor, prin intermediul aplicatiei de online banking;
- Are zero comisioane de transfer sau administrare;
- Poti transfera bani din cont sau catre cont, rapid si usor;
- Accesul la contul de economii este flexibil si este ideal pentru economisirea periodica.
Dezavantaje cont de economii
Dobanda este variabila si mai mica decat in cazul depozitelor.
Avantaje depozit la termen
- Dobanda este semnificativ mai avantajoasa;
- Dobanzile fixe te ajuta sa calculezi exact suma economisita, avand un grad mare de previzibilitate, indiferent de schimbarile pietei;
- Ai posibilitatea deschiderii unui depozit online, fara drumuri la banca.
Dezavantaje depozit la termen
- Perioada unui depozit este una fixa, ceea ce inseamna ca pierzi dobanda daca retragi banii inainte de scadenta;
- Toti banii se depun la inceput, o data, fara posibilitatea de a umbla la ei.
Cum sa economisesti bani, apeland la specialisti
Una dintre cele mai intelepte alegeri pe care le poti face este sa apelezi la serviciile unor specialisti cu experienta in domeniu, asa cum sunt cei de la Credit24h. Acestia te vor sfatui in legatura cu obtinerea unor conditii de creditare avantajoase.
Atunci cand soliciti ajutorul acestor experti, ai parte de cele mai bune variante de finantare, cum ar fi credite ipotecare, pentru studii, de nevoi personale, dar si evaluari, asigurari, consultanta financiara si multe alte servicii utile.
Cum sa economisesti bani pentru o locuinta noua? – in concluzie
Daca vei aplica toate strategiile propuse mai sus, vei reusi sa strangi banii necesari, cel putin pentru un avans al viitoarei tale case. In final, mare parte din procesul economisirii se rezuma la mentalitate si disciplina.
In aparenta, sfaturile de mai sus par simple si evidente, insa aplicarea lor necesita consecventa, iar acest lucru este putin mai greu de realizat. Din fericire, putem renunta la diverse cheltuieli care nu sunt necesare, pentru a putea economisi o suma mai mare de bani.
Asadar, analizeaza ofertele de vanzari apartamente in ansambluri rezidentiale din Bucuresti si apeleaza cu incredere la serviciile financiare oferite de Credit24h. In acest fel, visul tau se va concretiza intr-un timp rezonabil!