Inflatia este unul dintre cele mai mari pericole economice, care pot afecta bunastarea populatiei unei tari.
Intr-o piata inflationista, preturile bunurilor si serviciilor pot creste rapid, ceea ce afecteaza puterea de cumparare a consumatorilor si poate duce la o crestere a costurilor pentru afaceri si guverne.
De asemenea, o inflatie ridicata poate duce la o crestere a dobanzilor si la o depreciere a monedei nationale, ceea ce poate afecta economia in ansamblu.
Din pacate, incepand cu anul 2021 si pana in prezent, inflatia a devenit din ce in ce mai puternica in economiile occidentale si,automat,in Romania. Cresterea preturilor la alimente, la materialele de constructii si la combustibil a determinat majorarea semnificativa a preturilor pentru majoritatea bunurilor si serviciilor.Intr-o astfel de piata, in care valoarea banului scade de la o zi la alta, foarte multi oameni se intreaba ce sa faca cu economiile lor. Una dintre cele mai populare tipuri de investitii este in imobiliare.
Merita sa investesti in imobiliare pe o piata inflationista?
Investitiile in imobiliare pot fi o modalitate de a-ti proteja economiile impotriva inflatiei. Aceasta se datoreaza faptului ca proprietatile imobiliare pot creste in valoare in timp si ofera, de asemenea, venituri regulate, cum ar fi inchirierea sau vanzarea proprietatii.
In plus, daca investitia imobiliara este intr-o zona care se dezvolta rapid, precum o zona cu o economie in crestere sau cu o cerere ridicata pentru proprietati, aceasta ar putea creste si mai mult in valoare in timp.
Cu toate acestea, exista si riscuri asociate cu investitiile imobiliare intr-o piata inflationista. De exemplu, costurile de achizitie, intretinere si renovare pot creste si ele, iar chiriile pot fi mai greu de colectat sau pot scadea in valoare.
Daca iti doresti sa-ti pastrezi economiile intacte si crezi ca imobiliarele sunt instrumentul potrivit, este esential sa investesti respectand o serie de reguli:
- Investeste in proprietati care iti pot aduce un venit sau care iti scad cheltuielile! Investeste in pensiuni, apartamente pe care le poti inchiria sau imobile in care poti dezvolta un business. De asemenea, este bine sa investesti si in locuinta proprie, atata vreme cat rata ajunge sa fie egala sau mai mica decat chiria;
- Fa-ti foarte bine calculele! Indiferent ca vrei sa investesti printr-un credit imobiliar sau cu bani cash, este bine sa iti faci foarte bine calculele, in asa fel incat banii pe care ii blochezi in investitie sa se poata inmulti sau cel putin sa isi pastreze valoarea;
- Analizeaza cu foarte mare atentie imobilul pe care il cumperi! Afla istoricul acestuia, starea in care se afla, datoriile pe care le are fostul proprietar, etc. Intr-o perioada inflationista, cel mai bine este sa investesti in imobile noi, fara vicii, care au o garantie mare si pot fi exploatate pe termen lung;
- Nu cumpara un imobil pana nu iti cunosti vecinii! Vecinii pot decide valoarea unei constructii, mai ales in cazul unui bloc de locuinte. Inainte de a semna acte, incearca sa iti cunosti toti vecinii directi!
Raspunsul este simplu: da. Merita sa investesti in imobiliare, chiar si atunci cand piata este una inflationista. Trebuie doar sa ai foarte mare grija la numeroasele pericole pe care le prezinta o astfel de piata si sa incerci sa investesti cu scopul de a creste valoarea banilor sau de a scadea cheltuielile.