Asigurarea de Pensie

Fiecare clipa din viata ta,

in liniste si siguranta!

Pensia PRIVATA este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale, un program de economisire si de capitalizare, cu protectie la inflatie. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital, pentru un trai decent.

Pensia privata este resursa financiara a unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite cum sunt decesul si invaliditatea. Ca mijloc de protectie a familiei, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar al familiei, mentinand in conditii normale nivelul de trai al acestora.

Tipuri de pensii:

Sistemul de pensii din Romania este structurat pe trei piloni de pensii, astfel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III.

Pilonul I reprezinta sistemul pensiilor de stat si este reglementat prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta pensie se primeste dupa ce ai contribuit un anumit numar de ani la sistemul public de asigurari sociale. In Pilonul I se pot inscrie urmatoarele categorii de pensii:

  • pensia pentru limita de varsta
  • pensia anticipata
  • pensia anticipata partial
  • pensia de invaliditate
  • pensia de urmas

Pilonul II reprezinta fondurile de pensii administrate privat si este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest sistem a fost gandit pentru a te ajuta sa-ti completezi veniturile din pensia de stat si a fost introdus in Romania in 2008.

Cine poate cotiza la pensia privata ?

Conform legii, Pilonul II este obligatoriu daca ai intre 18 si 35 de ani si esti asigurat deja in sistemul public de pensii.

Cum afli la ce fond de pensii esti participant ?

In fiecare an, administratorii fondului de pensii la care ai fost repartizat trimit scrisori de informare catre cei inscrisi, insa daca datele de contact furnizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) nu sunt actualizate, aceste scrisori nu ajung la destinatar. In cazul in care nu ai primit nicio informare, poti afla fondul de pensie la care ai fost inscris, completand datele personale si adresa de email intr-un formular online aflat pe acest link: https://data.asfromania.ro/scr//petitiiFP

Pilonul III reprezinta sistemul de pensii facultative administrate privat si este reglementat prin Legea nr. 204/2006. Persoanele care vor sa isi asigure un venit in plus fata de pensia publica si de cea administrata privat obligatorie au posibilitatea de a opta pentru Pilonul III. In sistemul pensiilor facultative poate deveni participant orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata.

Spre deosebire de Pilonul II, care este obligatoriu, Pilonul III este optional.

Diferentele intre Pilonul II si Pilonul III

In primul rand, caracterul Pilonului II este obligatoriu, pe cand aderarea la Pilonul III este facultativa.  De asemenea, pentru Pilonul II contributia va fi colectata din CAS, in timp ce pentru Pilonul III este vorba de o cota distincta din venitul salarial brut lunar.

In cazul pensiei facultative, fiecare salariat poate opta pentru unul sau mai multe fonduri de pensii private si poate decide cu ce suma va contribui la fiecare in parte.

O alta diferenta dintre cele doua tipuri de pensii este reprezentata de comisioanele bancare si de tranzactionare. In cazul Pilonului II, participantii sunt scutiti de impozit, acesta fiind platit de Administrator, in timp ce in cazul Pilonului III sunt platite de catre participanti.

random

Call Center

Suntem la dispozitia dumneavoastra pentru a va informa cu privire la ofertele din portofoliu sau pentru a programa o vizita la sediul nostru.

Catalina Andreea Bahnea

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc