Ce este scorul de credit si cum te influenteaza?

Daca te gandesti sa obtii un imprumut, indiferent ca este pentru a-ti achizitiona o casa, o masina sau diverse bunuri personale, este important sa intelegi ce este scorul de credit si cum te poate influenta in deciziile financiare. Scorul de credit este o evaluare numerica a modului in care gestionezi creditele si imprumuturile pe care le-ai avut in trecut. Cu cat scorul tau de credit este mai bun, cu atat ai mai multe sanse sa obtii conditii mai avantajoase in ceea ce priveste imprumuturile si creditul pe care il cauti.

Ce inseamna scorul de credit?

Scorul de credit (denumit si scor FICO) este un numar intre 300 si 850, care reflecta increderea pe care creditorii o au in capacitatea ta de a rambursa datoriile. Practic, este o masura a riscului pe care il reprezinti pentru creditor atunci cand iti acorda un imprumut. Cu cat scorul tau de credit este mai mare, cu atat esti considerat mai putin riscant si mai probabil sa iti rambursezi datoriile in termen.

Valoarea acestui scor este folosit la nivel international si se calculeaza pe baza mai multor factori:

Istoricul de plati. Este unul dintre cei mai importanti factori si reprezinta aproximativ 35% din scorul tau de credit. Este important sa platesti facturile la timp si sa eviti intarzierile sau neplata acestora, deoarece acestea pot avea un impact negativ semnificativ asupra scorului tau de credit.

Suma datoriilor curente. Reprezinta aproximativ 30% din scorul tau de credit. Aceasta contine informatii despre creditele tale curente, numarul refinantarilor, tipul de credit, etc.

Lungimea istoricului de credit. Reprezinta aproximativ 15% din scorul tau de credit. Cu cat ai un istoric de credit mai lung, cu atat ai mai multe date disponibile pentru a fi evaluat si poti obtine un scor de credit mai bun.

Tipurile de credite pe care le ai. Diversitatea in tipurile de credite poate fi benefica pentru scorul tau de credit, dar nu este necesar sa ai toate tipurile de credite disponibile. Daca ai un profil cat mai diversificat, cu credite auto, credite ipotecare sau carti de credit, poti adauga pana la 10% din valoarea scorului de credit;

Cererile recente de credit. Este un alt criteriu ce reprezinta aproximativ 10% din scorul tau de credit. Daca faci prea multe cereri de credit intr-un interval scurt de timp, acest lucru poate avea un impact negativ asupra scorului tau de credit.

Cum poti imbunatati scorul de credit?

Daca ai un scor de credit scazut si vrei sa il imbunatatesti, exista cateva masuri pe care le poti lua.

Plateste facturile la timp. Asigura-te ca platesti toate facturile la timp. Acest lucru include facturile de utilitati, chirie, imprumuturi si carti de credit. Intarzierile la plata pot avea un impact negativ asupra scorului.

Redu datoriile. Incearca sa reduci soldurile datoriilor pe care le ai. In loc sa faci doar plati minime pentru ratele lunare, incearca sa platesti mai mult.

Nu aplica pentru credite de care nu ai nevoie.

Daca ai carduri de credit, nu le inchide. Acestea pot contribui la lungimea istoricului de credit. Atunci cand le folosesti insa, foloseste-le responsabil.

Scorul de credit joaca un rol important in viata ta financiara. Cu cat ai un scor de credit mai bun, cu atat vei avea mai multe oportunitati de a obtine imprumuturi si credite cu conditii mai avantajoase.

Credit24H.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a creditului potrivit. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.