Ce este un codebitor/coplatitor al unui credit?

Un codebitor este o  persoana fizica care ajuta solicitantul unui imprumut imobiliar, oferindu-i sprijin financiar in situatia in care acesta are probleme in a-si achita ratele. El devine responsabil pentru efectuarea platilor lunare pentru creditul obtinut sau este de acord sa plateasca integral imprumutul in cazul in care debitorul principal nu mai are suficiente resurse pentru a rambursa banii. Codebitorul nu beneficiaza de niciun fel de avantaje de pe urma creditului, cum ar fi drepturi de proprietate sau venituri suplimentare, fiind, in esenta, doar un  garant financiar.

In cele mai multe cazuri, codebitorii sunt rude sau prieteni apropiati ai debitorilor, dispusi sa-i ajute pe acestia in obtinerea creditului. 

Care sunt responsabilitatile unui codebitor?

Daca decizi sa fii codebitor pentru un imprumut, trebuie sa-ti asumi aceeasi responsabilitate financiara ca si debitorul principal. Cand aplici pentru aceasta pozitie, creditorii vor evalua atent situatia ta de credit actuala. Ei vor dori sa cunoasca detaliile despre veniturile tale, locul de munca, raportul datorie-venit si bonitatea ta generala. Aceasta face parte din procesul de aplicare pentru imprumut si contribuie la aprobarea acestuia.

Codebitorul si debitorul principal sunt amandoi responsabili pentru rambursarea integrala a imprumutului. Daca se intampla ca debitorul principal sa nu poata efectua platile, codebitorul intra in scena. Platile ratate sau intarziate pot implica taxe suplimentare, penalitati sau dobanzi, iar codebitorul va fi responsabil si pentru aceste costuri.

Ce sa ai in vedere daca vrei sa devii codebitor?

Decizia de a deveni codebitor sau coplatitor nu trebuie luata la intamplare. Daca nu vrei sa ai probleme, este important sa iei in considerare cativa factori:

Asigura-te ca debitorul principal este de incredere! Intreaba-te cat de bine cunosti debitorul principal si cat de responsabil financiar este acesta. Daca exista semne ca ar putea avea dificultati in a-si gestiona veniturile si imprumuturile, ar trebui sa fii precaut in a te angaja sa fii codebitor.

Asigura-te ca stii toate riscurile! Intarzierile la plata sau ratarea rambursarii ratelor la timp vor afecta si scorul de credit al codebitorului. Este important sa fii constient de acest aspect si de impactul sau asupra istoricului tau de credit. De asemenea, atunci cand debitorul principal intarzie, tu esti responsabil de plata ratelor.

Verifica modalitatile prin care poti renunta la statutul de codebitor! Unele banci au cerinte stricte pentru a elimina codebitorul din contractul de imprumut. Un astfel de angajament poate să fie, așadar, pe termen lung si dificil de renuntat. 

Important de stiut

  • La fel ca si debitorul principal, codebitorul trebuie sa aiba un istoric si un scor de credit bun;
  • Oferta de imprumut poate sa depinda de comportamentul de bun platnic al codebitorului;
  • Codebitarea unui imprumut nu aduce niciun avantaj, insa poate sa fie un mare ajutor pentru o persoana draga. 

A fi codebitor sau coplatitor la un credit nu este doar un act de generozitate, ci si un angajament financiar semnificativ. Inainte de a decide sa ajuti pe cineva in acest fel, asigura-te ca esti pregatit sa-ti asumi responsabilitatile financiare pentru intreaga durata a imprumutului!

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc