Ce sunt taxele notariale si de ce trebuie sa le platesti atunci cand iti cumperi o locuinta?

Taxele notariale reprezinta costurile asociate cu serviciile notariale. Un notar este un profesionist impartial, adesea implicat in procesul legal de semnare a documentelor importante sau de verificare a autenticitatii acestora. Unele dintre documentele pentru care vei avea nevoie de un notar includ contractele de vanzare-cumparare a imobilelor, contractele de ipoteca, documentele de succesiune, procurile si multe altele.

Valoarea taxelor notariale poate varia in functie de complexitatea documentului sau tranzactiei, durata procesului si alte variabile specifice.

In Romania, taxele notariale sunt reglementate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici si sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei. Aceste taxe pot include onorariul notarului pentru serviciile prestate, taxele pentru autentificarea documentelor, taxele pentru inregistrari si arhivare, precum si alte taxe specifice in functie de tipul tranzactiei.

Cine plateste taxele notariale, vanzatorul sau cumparatorul?

Conform articolului 1666 alin. 1 din Codul Civil, in lipsa unor clauze stipulate in contract, cel care trebuie sa plateasca toate cheltuielile pentru incheierea contractului de vanzare este cumparatorul. Acesta va trebui sa achite atat onorariul notarial, cat si taxele necesare pentru intabularea imobilului pe numele sau.

Vanzatorul va avea si el de achitat anumite taxe, cum ar fi cea pentru extrasul de carte funciara pentru autentificare si un impozit catre stat cu o valoare de pana la 3% din pretul imobilului.

Care sunt taxele notariale pe care le platesti la achizitia unui imobil?

Indiferent ca esti persoana fizica sau juridica, fie ca achizitionezi imobilul din fond propriu sau printr-un credit ipotecar, va trebui sa platesti doua tipuri de taxe: taxa de intabulare si onorariul notarial.

Taxa de intabulare este o taxa legala care se plateste pentru inscrierea unui drept asupra unui imobil in cartea funciara. Cartea funciara este un registru public unde sunt inregistrate toate imobilele si drepturile asupra acestora (de proprietate, ipoteca, uzufruct, servitute etc.). Valoarea taxei de intabulare difera in functie de persoana care achizitioneaza imobilul: 0.15% din valoarea imobilului daca persoana este fizica si 0.5% din valoarea imobilului daca este juridicia, insa nu mai putin de 60 de lei pentru fiecare numar cadastral.

Onorariul notarial este o taxa prin care va fi platit notarul, reglementata de Ministerul Justitiei. Valoarea acestuia este compusa dintr-o parte fixa si una procentuala, in functie de pretul de vanzare al imobilului.

De asemenea, in momentul in care se incheie un contract de vanzare-cumparare, pe langa taxele notariale si dobanzile aferente creditului ( in cazul in care achizitia se face prin credit imobiliar), cumparatorul va trebui sa mai plateasca si urmatoarele taxe:

taxe pentru Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara;

Taxa de evaluare a imobilului;

Prime de asigurare pentru imobil.

In momentul in care achizitionezi un imobil, este important sa stii cu exactitate care sunt taxele pe care trebuie sa le platesti. Daca achizitionezi un imobil in zona de Sud a Bucurestiului, Credit24h.ro te ajuta in tot procesul de achizitie, in asa fel incat sa duci intreaga tranzactie la bun sfarsit, cu costuri minime si fara stres.

Credit24H.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a creditului potrivit. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.