Ce trebuie sa stii despre accesarea unui credit ipotecar?

Un credit ipotecar este un tip de imprumut acordat de o banca sau o alta institutie financiara pentru a finanta achizitia unei proprietati imobiliare. Acest tip de credit poate fi utilizat pentru a cumpara un apartament, o casa sau un teren si difera de creditul imobiliar prin faptul ca ipoteca se pune pe bunul imobil ce urmeaza sa fie achizitionat. Practic, garantia pe care o oferi pentru a obtine creditul este chiar apartamentul sau casa pe care intentionezi sa o cumperi.

Ce trebuie sa stii inainte de a accesa un credit ipotecar?

Trebuie sa ai venituri constante si suficiente

Pentru a obtine un credit imobiliar, trebuie sa poti demonstra ca ai venituri constante si suficiente pentru a rambursa creditul. In general, banca va analiza veniturile tale din ultimele luni sau ani si va lua in considerare si alte cheltuieli si datorii pe care le ai. Exista o multime de tipuri de venituri care pot fi luate in considerare, de la salarii, pana la pensii sau dividende. Este important sa ai un contract de munca, sa ai minim 18 ani si sa ai venituri suficient de mari, in asa fel incat rata sa nu fie mai mare de 40% din acestea.

Trebuie sa ai un istoric de credit bun

Banca va analiza si istoricul tau de credit. Daca ai datorii neplatite sau intarzieri la plata altor credite, acest lucru poate afecta eligibilitatea ta pentru un credit imobiliar.

Trebuie sa platesti un avans

In general, vei fi nevoit sa platesti un avans pentru a-ti putea lua o locuinta cu credit imobiliar. Avansul poate varia in functie de banca si de tipul proprietatii imobiliare pe care doresti sa o achizitionezi, dar poate fi de obicei intre 10% si 30% din valoarea proprietatii. Exista si programe guvernamentale care te ajuta, permitandu-ti sa platesti un avans mai mic. Programul Noua Casa, spre exemplu, solicita doar un avans de 5% pentru cei care se afla la prima lor achizitie imobiliara. 

Trebuie sa pregatesti o multime de acte si documente

Nu vei scapa de parte birocratica. Daca vrei un credit imobiliar, va trebui sa pregatesti o multime de acte solicitate de banca:

  • Act de identitate (carte de identitate, pasaport, permis de conducere etc.)
  • Adeverinta de venit sau de la locul de munca, care sa ateste veniturile tale
  • Adeverinta de la ANAF, care sa ateste situatia ta fiscala
  • Extras de cont bancar, care sa ateste istoricul tranzactiilor si a veniturilor
  • Contractul de vanzare-cumparare a proprietatii imobiliare
  • Evaluarea proprietatii imobiliare

Merita sa achizitionezi o casa cu credit ipotecar?

Daca ai bani pentru a achita avansul, da. Chiar si intr-o perioada inflationista, in care toate preturile cresc si valoare dobanzilor este mai mare ca niciodata, ratele au o valoare apropiata de cea a chiriilor. Daca in cazul unei chirii, toti banii se pierd, acoperind un simplu serviciu, in cazul unui credit, o mica parte din suma pe care o platesti acopera valoarea imobilului. Dupa ce se incheie perioada de creditare, locuinta va ramane a ta.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc