Ce trebuie sa stii despre depozitul colateral?

Depozitul colateral este un instrument care actioneaza ca o masura de precautie pentru creditor. Acesta este o garantie  sub forma de bani, bunuri sau alte active, si serveste drept protectie pentru creditor impotriva riscurilor asociate cu imprumutul pe care il acorda.

 Cu alte cuvinte, este o forma de “asigurare” care poate fi folosita pentru recuperarea datoriei, in cazul in care cel care face imprumutul intra in incapacitate de plata sau nu isi respecta termenii contractuali.  

De multe ori, depozitul colateral poate facilita si aprobarea mai rapida a imprumutului. Daca esti dispus sa pui ceva de valoare ca depozit, creditorul se simte mult mai in siguranta si  iti poate oferi imprumuturi mai mari pentru achizitie de case, terenuri sau pentru diverse investitii.

De asemenea, garantia data de un depozit iti poate aduce oferte de creditare mai avantajoase.

Ce bunuri pot fi folosite sub forma de depozit colateral?

Cel mai adesea sunt folosite bunurile imobiliare. De multe ori insa, sunt acceptate si autovehicule (daca sunt platite integral), conturi de economii, conturi de investitii, depozite la termen sau alte bunuri de valoare. 

In Romania, cea mai comuna forma de creditare cu un depozit colateral este creditul ipotecar, prin care se achizitioneaza o locuinta cu ipotecarea unei alte locuinte aflate in proprietate.

 1. Ce trebuie sa stii inainte de a folosi un depozit colateral?
 • Valoarea bunului folosit pentru depozit. Inainte de a alege ce sa folosesti ca depozit colateral, trebuie sa cunosti valoarea exacta a activului respectiv. Acest lucru va afecta suma imprumutului pe care o poti obtine.
 • Legislatia in vigoare. Este esential sa fii informat despre legislatia privind depozitele colaterale in jurisdictia ta. 
 • Termenii contractuali. Citirea si intelegerea termenilor contractuali este cruciala. Acest lucru include rata dobanzii, perioada de rambursare si ce se intampla in caz de neplata.
 • Costurile ascunse. Uneori pot exista costuri suplimentare asociate cu depozitul colateral, precum taxe de evaluare sau costuri administrative.
 • Riscul de a pierde activul. In cazul in care nu iti indeplinesti obligatiile, poti pierde activele puse ca depozit. Asadar, asigura-te ca esti capabil sa indeplinesti obligatiile financiare inainte de a contracta un imprumut.
 • Flexibilitatea de folosire. Unii creditori pot permite folosirea activelor depuse ca depozit in anumite conditii, dar acest lucru trebuie clarificat de la inceput.
 • Recuperarea depozitului. In general, depozitul colateral este returnat dupa ce imprumutul a fost rambursat integral. Este important sa stii conditiile in care depozitul este returnat.
 • Verificati creditorul. Cerceteaza intotdeauna institutia financiara cu care te afli in negocieri pentru a te asigura ca este o organizatie de incredere.
 • Impactul asupra scorului de credit. Chiar daca folosesti un depozit colateral, indeplinirea termenilor contractului este esentiala pentru mentinerea sau imbunatatirea scorului tau de credit.
 • Negocierea termenilor.Uneori, conditiile depozitului colateral pot fi negociate. Nu accepta primul set de termeni fara a analiza si a explora toate optiunile.
Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc