Chirie sau credit ipotecar Care este cea mai buna varianta in Bucuresti

Chirie sau credit ipotecar? Care este cea mai buna varianta in Bucuresti?

Alegerea intre chirie si credit ipotecar este una importanta si necesita o analiza atenta a situatiei financiare personale, precum si a avantajelor si dezavantajelor fiecarei variante. 

Chirie sau proprietate - care este cea mai buna varianta?

Chiria este o optiune buna pentru cei care nu doresc sau nu pot sa isi asume responsabilitatile financiare si administrative ale proprietatii. Daca esti o persoana care lucreaza remote si obisnuiesti sa iti schimbi locuinta o data la cateva luni, o chirie poate fi solutia perfecta. In anumite momente ale pietii, pretul chiriei poate fi mai mic decat pretul unei rate la banca, ceea ce este un alt avantaj. Pe de alta parte, chiriile sunt platite pentru o perioada limitata de timp si nu aduc beneficii de lunga durata. Daca decizi sa inchiriezi o locuinta, trebuie sa fii constient ca aceasta poate fi scoasa de pe piata in orice moment sau ca proprietarul poate decide sa o vanda. Acest lucru nu te lasa sa o personalizezi asa cum ti-ai dori sau sa faci planuri de viitor legate de acea locuinta. 

Creditul ipotecar este o optiune buna pentru cei care sunt pregatiti sa faca fata responsabilitatilor financiare si administrative asociate detinerii unei proprietati. Este ideal pentru cei care doresc sa stea intr-un singur loc toata viata (sau pe termen foarte lung) si deopotriva pentru cei care doresc sa investeasca in imobiliare. 

Un credit poate fi considerat o investitie pe termen lung, deoarece proprietatea poate creste in valoare si poate fi vanduta mai tarziu pentru un profit. De asemenea, o proprietate personala aduce o multime de alte avantaje:

 • posibilitatea de inchiriere, in cazul deciziei de a te muta;
 • mai multe parghii pentru obtinerea unor credite personale. Bancile le ofera mult mai usor credite persoanelor care au o proprietate;
 • oportunitati de calatorie. De asemena, vizele in anumite tari pot fi obtinute mai usor atunci cand ai o proprietate in Romania. 

Avantaje si dezavantaje ale chiriei

Avantaje:

 • Lipsa responsabilitatii administrative si financiare a proprietatii;
 • Flexibilitatea de a schimba locuinta in orice moment;
 • Costuri initiale mai mici, deoarece nu trebuie sa platiti avansul si comisionul de intermediere.

Dezavantaje:

 • Plata unei chirii este mai scumpa pe termen lung decat plata unui credit ipotecar;
 • Locuinta poate fi scoasa de pe piata in orice moment sau proprietarul poate decide sa o vanda;
 • Restrictii privind renovarile sau personalizarea locuintei.

Avantaje si dezavantaje ale creditului ipotecar

 

Avantaje:

 • Proprietatea poate creste in valoare si poate fi vanduta mai tarziu pentru un profit;
 • Flexibilitatea de a personaliza locuinta si de a face renovari fara restrictii;
 • Posibiltatea de inchiriere
 • Dupa 30 de ani, locuinta este a ta.

Dezavantaje:

 • Responsabilitatea financiara si administrativa a proprietatii. Trebuie sa platesti taxe si trebuie sa iti asumi orice reparatie. 
 • Costuri initiale mai mari, deoarece trebuie sa platesti avansul si comisionul de intermediere. Aceste costuri pot fi micsorate, insa, daca alegi o agentie precum SudRezidential;
 • Flexibilitate limitata in a schimba locuinta.

Daca ai bani de avans, cu siguranta balanta inclina spre achizitia unei locuinte. Este o solutie prin care investesti intr-o proprietate care la sfarsitul perioadei de creditare va ramane a ta. Daca nu ai bani de avans, chiria poate fi o solutie buna pentru o perioada.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc