Atat creditul imobiliar, cat si creditul ipotecar, au acelasi scop: iti permit sa achizitionezi o locuinta cu plata in rate. Diferenta majora dintre cele doua este bunul pe care se face ipoteca. In cazul creditului imobiliar, garantia se poate face cu ipoteca pe alte imobile decat cel cumparat, in timp ce in cazul creditului ipotecar se poate garanta exclusiv cu bunul pentru care se acorda creditul.
Exista si alte diferente notabile:
Ambele tipuri de credit pot fi foarte bune pentru achizitia unei case. Daca nu detii o locuinta, dar ai o suma de bani pentru avans, creditul ipotecar este cea mai potrivita optiune. Daca ai o locuinta, vrei sa mai achizitionezi una si nu ai bani pentru avans, creditul imobiliar este cel potrivit pentru tine.
Avantaje: acordarea creditului se face mult mai usor, bancile fiind mai flexibile in ceea ce priveste conditiile. Poti achizitiona o locuinta chiar si atunci cand nu ai o suma de bani pentru avans.
Dezavantaje: pentru a putea face achizitia, trebuie sa ai un imobil cu care sa girezi. Dobanda poate fi modificata in functie de conditiile de piata, ceea ce poate fi destul de riscant. Daca nu se mai pot plati ratele creditului imobiliar, banca poate trece la executare silita, ceea ce poate duce inclusiv la pierderea imobilului oferit sub forma de garantie.
Avantaje: creditul ipotecar nu necesita documente justificative privind achizitia. Acesta poate sa fie obtinut cu o documentatie simplificata, fiind acceptate foarte multe tipuri de venituri. Acest tip de credit este mult mai sigur pe termen lung, legislatia fiind foarte stricta. Cei care opteaza pentru un credit ipotecar trebuie sa aiba asigurare de viata, sa detina o anumita suma de avans si trebuie sa aiba un anumit venit.
Dezavantaje: Singurul dezavantaj al creditului ipotecar este faptul ca necesita plata unui avans, care poate fi in valoare de pana la 20% din locuinta cumparata.