Credit imobiliar vs credit ipotecar. Care sunt diferentele dintre cele doua

Atat creditul imobiliar, cat si creditul ipotecar, au acelasi scop: iti permit sa achizitionezi o locuinta cu plata in rate. Diferenta majora dintre cele doua este bunul pe care se face ipoteca. In cazul creditului imobiliar, garantia se poate face cu ipoteca pe alte imobile decat cel cumparat, in timp ce in cazul creditului ipotecar se poate garanta exclusiv cu bunul pentru care se acorda creditul.

Exista si alte diferente notabile:

  • valoarea dobanzii poate sa difere. In cazul creditului ipotecar, aceasta variaza in functie de un indice mentionat in contract. In cazul celui imobiliar, aceasta poate varia in functie de conditiile existente pe piata;
  • suma imprumutata este virata direct in contul solicitantului, in cazul creditului imobiliar si in contul vanzatorului in cazul celui ipotecar;
  • creditul ipotecar este mult mai strict reglementat decat cel imobiliar;
  • creditul imobiliar este mai permisiv in ceea ce priveste bunurile acceptate sub forma de garantie, insa are un grad de risc mult mai mare. 

Ambele tipuri de credit pot fi foarte bune pentru achizitia unei case. Daca nu detii o locuinta, dar ai o suma de bani pentru avans, creditul ipotecar este cea mai potrivita optiune. Daca ai o locuinta, vrei sa mai achizitionezi una si nu ai bani pentru avans, creditul imobiliar este cel potrivit pentru tine.

Care sunt avantajele si dezavantajele creditului imobiliar?

Avantaje:  acordarea creditului se face mult mai usor, bancile fiind mai flexibile in ceea ce priveste conditiile. Poti achizitiona o locuinta chiar si atunci cand nu ai o suma de bani pentru avans.

Dezavantaje:  pentru a putea face achizitia, trebuie sa ai un imobil cu care sa girezi. Dobanda poate fi modificata in functie de conditiile de piata, ceea ce poate fi destul de riscant. Daca nu se mai pot plati ratele creditului imobiliar, banca poate trece la executare silita, ceea ce poate duce inclusiv la pierderea imobilului oferit sub forma de garantie.

Care sunt avantajele si dezavantajele creditului ipotecar?

Avantaje:  creditul ipotecar nu necesita documente justificative privind achizitia. Acesta poate sa fie obtinut cu o documentatie simplificata, fiind acceptate foarte multe tipuri de venituri. Acest tip de credit este mult mai sigur pe termen lung, legislatia fiind foarte stricta. Cei care opteaza pentru un credit ipotecar trebuie sa aiba asigurare de viata, sa detina o anumita suma de avans si trebuie sa aiba un anumit venit. 

Dezavantaje:  Singurul dezavantaj al creditului ipotecar este faptul ca necesita plata unui avans, care poate fi in valoare de pana la 20% din locuinta cumparata. 

Sfaturi utile, daca vrei un credit imobiliar sau ipotecar

  1. Asigura-te ca ai venituri suficient de mari, incat sa poti acoperi rata in fiecare luna! Daca nu ai, cauta un imobil mai ieftin sau incearca sa gasesti alternative de venit;
  2. Compara ofertele de credit de la mai multe banci! Costurile pot sa difere foarte mult.
  3. Asigura-te ca bunul imobiliar pe care il cumperi are toate actele in regula si este bine construit! 

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc