Datorii bune si datorii rele. Cand merita sa iei un imprumut?

Datoria este un cuvant care provoaca sentimente mixte in randul majoritatii oamenilor. Aceasta poate fi o unealta puternica atunci cand este utilizata cu intelepciune, dar poate deveni o povara grea atunci cand nu este gestionata corect. Exista datorii bune si datorii rele, tocmai de aceea, in momentul in care iei un imprumut trebuie sa stii daca acesta poate fi benefic pe termen lung sau poate fi un pericol pentru bugetul tau.

Datorii bune

Investitii in educatie

Investitiile in educatie sunt considerate datorii bune, deoarece pot duce la oportunitati de cariera si venituri mai mari pe termen lung. Un exemplu ar fi imprumutul pentru studii, care poate fi utilizat pentru a finanta programe de studiu universitar, master sau doctorat. Desi imprumutul trebuie rambursat in timp, beneficiile aduse de o educatie de calitate pot compensa aceasta datorie in viitor.

Investitii in imobiliare

Imobiliarele sunt o alta forma de datorie buna, in special atunci cand investitia este facuta in scopul de a cumpara o locuinta sau o proprietate cu potential de crestere a valorii. Un credit ipotecar poate fi un instrument util pentru a finanta aceasta investitie, iar pe masura ce valoarea proprietatii creste, poate genera un profit in cazul vanzarii sau poate oferi un flux de venit prin inchiriere.

Investind intr-un imobil poti obtine o multime de avantaje:

  • scapi de chirie, platind in schimb o rata pentru un bun ce va fi al tau;
  • ai oportunitatea de a inchiria imobilul, castigand un venit suplimentar.

Investitii in active

Activele sunt bunuri care au potentialul de a genera venituri sau de a creste in valoare in timp. Un exemplu ar fi achizitionarea de actiuni ale unei companii sau investitii in fonduri mutuale. Un imprumut in acest scop poate fi considerat o datorie buna, atata timp cat investitia este bine gandita si exista un potential semnificativ de crestere a valorii active.

Datorii rele

Investitii in haine

Cheltuielile pentru haine pot fi placute, dar a te indatora pentru a-ti achizitiona o garderoba nu este o decizie financiara inteleapta. Hainele se uzeaza si isi pierd valoarea rapid, ceea ce inseamna ca nu vei obtine un profit din aceasta investitie. In schimb, ar fi mai bine sa economisesti bani si sa cumperi haine in functie de posibilitati.

Investitii in divertisment

Divertismentul, cum ar fi vacantele,concertele sau gadgeturile, poate fi tentant sa le finantezi prin imprumuturi, dar acestea sunt considerate datorii rele. Astfel de cheltuieli aduc o satisfactie temporara si nu ofera beneficii financiare pe termen lung. In plus, costurile asociate cu imprumutul, cum ar fi dobanzile, fac ca aceste placeri sa devina si mai costisitoare in timp. Este recomandat sa economisesti in avans pentru aceste cheltuieli si sa eviti imprumuturile.

Investitii in masini sau alte lucruri care isi pierd valoarea

Masinile si alte bunuri care se depreciaza rapid nu sunt investitii financiare solide. In general, o masina isi pierde valoarea imediat ce paraseste showroom-ul si continua sa se deprecieze pe parcursul timpului. Dupa doar 3 ani, un autovehicul valoreaza cu 40% mai putin decat a facut-o cand a fost cumparat. Este adevarat ca exista si varianta unor investitii profitabile in masini, cum ar fi cele care iti permit sa dezvolti o afacere (taximetrie, car sharing, rent a car, etc).Pentru uz personal insa, este bine sa alegi  o masina in functie de nevoi si buget, evitand imprumuturile costisitoare.

Daca te-ai hotarat sa investesti in imobiliare, la Credit24h.ro te ajutam sa gasesti cele mai bune solutii de finantare, in asa fel incat datoria pe care o ai sa fie una buna si sa nu apese foarte tare pe bugetul tau lunar. Contacteaza-ne!

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc