De ce este obligatorie polita PAD atunci cand accesezi un credit ipotecar

Ai hotarat sa iti cumperi o locuinta noua si visezi deja la momentul cand vei intra in casa ta noua si vei incepe sa iti creezi propriul camin? Inainte sa poti face acest pas important, trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte marunte, dar extrem de importante. Printre acestea se numara si asigurarea obligatorie PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale).

Ce este polita PAD?

Polita PAD este o forma de asigurare care protejeaza proprietatea ta impotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren. Acest tip de asigurare iti ofera un nivel de siguranta financiara in situatia in care locuinta ta sufera pagube in urma unui astfel de eveniment.

Incheierea unei asigurari PAD este obligatorie conform legii 260/2008 si acopera daunele cauzate de 3 tipuri de dezastre naturale: cutremure, inundatii naturale si alunecari de teren. 

Important de stiut

  • Polita PAD acopera doar daunele cauzate asupra bunului imobiliar, nu si daunele provocate bunurilor din interiorul locuintei. Tocmai de aceea, aceasta trebuie sa fie insotita si de o asigurare mai complexa. 
  • Polita PAD este destinata proprietarilor de locuinte de tip A (cu structura din beton, armat, metal si lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau materiale tratate termic sau chimic) si de tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.  Pentru locuintele de tip A suma asigurata este de 20 000 de euro iar pentru locuintele de tip B suma asigurata este de 10 000 de euro.

De ce este obligatorie polita PAD atunci cand accesezi un credit ipotecar?

Protejeaza interesele bancii

Una dintre principalele motive pentru care polita PAD este obligatorie in cazul unui credit ipotecar este protejarea intereselor bancii. Atunci cand accesezi un credit pentru achizitionarea unei locuinte, banca isi asuma un risc financiar in ceea ce priveste recuperarea sumei imprumutate. In cazul in care locuinta este afectata de un dezastru natural si nu detii o polita PAD (ceea ce este doar ipotetic, deoarece orice credit este insotit de obligativitatea incheierii unei polite), este posibil ca proprietatea sa sufere pagube semnificative, iar tu sa nu mai fii in masura sa platesti rata lunara a creditului ipotecar.

Protejeaza investitia ta

Accesarea unui credit ipotecar pentru achizitionarea unei locuinte este, de multe ori, o decizie financiara majora si o investitie pe termen lung. Prin achizitionarea unei polite PAD, iti protejezi investitia si asiguri ca vei putea face fata unui potential dezastru natural fara sa pierzi tot ceea ce ai investit in locuinta ta.

Asigura siguranta ta si a familiei tale

Dezastrul natural poate lovi in orice moment si in orice loc. Prin incheierea unei polite PAD, asiguri siguranta ta si a familiei tale. Daca se intampla o tragedie, polita iti va acoperi pagubele materiale si te va ajuta sa faci fata reconstructiei locuintei sau reparatiilor necesare. Astfel, nu vei fi nevoit sa te indatorezi suplimentar sau sa apelezi la economiile tale pentru a face fata consecintelor unui dezastru natural.

Ce se intampla cu locuintele care nu au asigurare PAD?

Proprietarii locuintelor neasigurate printr-o polita PAD nu vor putea beneficia de despagubiri de la bugetul de stat pentru prejudiciile produse de dezastrele naturale. De asemenea, acestia pot fi sanctionati cu amenda. 

Pe langa asigurarea PAD, este bine sa iti asiguri locuinta si cu o polita mai complexa, care acopera si alte tipuri de daune (incendii, inundatie produsa prin neglijenta, etc). La accesarea unui credit ipotecar, bancile solicita si o astfel de polita pentru acordarea creditului. Este bine sa o pastrezi si dupa ce ai obtinut finantarea, deoarece te poate scuti de o multime de situatii neplacute.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc