De ce sa iei un credit? Avantajele si dezavantajele unei astfel de forme de finantare

Decizia de a contracta un credit nu este una care sa fie luata usor. Exista multe aspecte de luat in considerare, iar un credit poate avea atat impact pozitiv, cat si negativ asupra finantelor tale. Daca iti faci bine temele insa, creditul poate fi un instrument comercial complex, care te poate ajuta sa iti imbunatatesti situatia financiara pe termen lung.

De ce sa iei un credit?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui credit este accesul rapid la capital. Fie ca vrei sa iti cumperi o casa, sa incepi o afacere sau sa investesti in educatie, un credit iti poate furniza resursele financiare necesare, la care ti-ar fi imposibil sa ai acces prin bani stransi din activitatea zilnica. 

Desigur, conditia este sa ai un scor de credit decent si sa indeplinesti cerintele bancii.

Daca alegi bine institutia financiara cu care lucrezi si tipul de credit accesat, o astfel de forma de finantare poate veni la pachet cu multiple avantaje:

  • Flexibilitate in plati. Majoritatea creditelor ofera flexibilitate in ceea ce priveste termenii de plata. Asta inseamna ca poti alege o perioada de rambursare si o rata a dobanzii care se potriveste cu bugetul tau. Unele credite permit chiar si plati in avans sau restructurarea termenilor daca apar probleme financiare.
  • Imbunatatirea scorului de credit. Daca iti gestionezi creditul intr-un mod responsabil, achitandu-ti la timp ratele, scorul tau de credit se va imbunatati. Un scor de credit bun iti poate deschide usa catre oportunitati financiare mai avantajoase in viitor.

Exista si dezavantaje ale creditarii?

Bineinteles. Poate cel mai mare dezavantaj este faptul ca un credit vine la pachet cu costuri suplimentare sub forma dobanzilor si comisioanelor. Acesta este un factor care trebuie luat in calcul atunci cand evaluezi costul total al imprumutului. In anumite cazuri, aceste costuri pot adauga o suma considerabila la valoarea initiala a creditului. La un credit imobiliar, spre exemplu, supa inapoiata bancii poate fi mai mult decat dubla. Chiar si asa insa, decizia de creditare poate sa fie mult mai ieftina decat plata unei chirii.

Daca nu administrezi cu atentie creditele pe care le accesezi, exista riscul supraindatorarii. Este usor sa fii tentat sa iei mai multe credite decat iti poti permite sa rambursezi, ceea ce poate duce la probleme financiare serioase. Supraindatorarea poate duce la pierderea bunurilor pe care le-ai pus garantie si, in cazuri extreme, la faliment.

Daca este folosit corect insa, creditul nu ar trebui sa aduca dezavantaje. Inainte de a lua o decizie, evalueaza-ti atent nevoile financiare si asigura-te ca ai inteles toate termenii si conditiile imprumutului.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc