Descriere DAE si IRCC

Ce este DAE ?

Dobanda Anuala Efectiva, o regasesti sub forma procentuala si reprezinta costul total al unui credit.

DAE este folosita des in incercarea de a compara doua credite.

De multe ori poate sa fie utila, insa e bine sa intelegi mai in amanunt urmatorii factori care ii influenteaza valoarea.

Costurile incluse in DAE

Nu nu toate costurile unui credit se regasesc in DAE. Unele banci aleg sa nu includa costurile asigurarilor de viata in DAE. In general, bancile includ in DAE: dobanda, comisionul de analiza si comisionul de administrare. Asigurarea de viata este inclusa in DAE doar atunci cand cumpararea politiei este obligatorie pentru a putea obtine creditul. In cazul in care asiguarea este facultativa, banca nu este obligata sa tina cont de ea in calculul DAE.

La creditele pentru achizitia unui imobil nu se includ in DAE urmatoarele costuri: costul cu evaluarea imobilului si costurile notariale, asigurarea de imobil (desi incheierea unei astfel de polite este obligatorie in toate cazurile).

De asemenea:

➤⠀comisioanele de administrare ale conturilor curente nu sunt de obicei incluse in DAE;

➤⠀la fel si asigurarile destinate bunurilor imobiliare aduse in garantie.

Modul in care sunt percepute costurile

Dupa cum bine stii, unele banci solicita plata unor comisioane si taxe la acordarea creditului, iar la altele sunt achitate pe parcurs.

Pentru tine e important sa stii de ce suma de bani trebuie sa dispui in momentul acordarii unui credit.

 

Ce este IRCC ?

IRCC este noul indice de referinta folosit in calcularea ratelor creditelor cu dobanzi variabile.

Incepand cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referinta pentru calcularea creditelor de consum, creditelor ipotecare, cardurilor de credit si descoperiri de cont cu dobanzi variabile acordate incepand cu luna mai a anului 2019. IRCC a fost decis prin OUG 19/2019 ce vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC sa se aplice tuturor imprumuturilor ce intra sub incidenta OUG 50/2000.

El se determină la finalul oricărui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor.

*Aceste exemple au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru SudRezidential Broker SRL.

*Acordarea unui credit este conditionata de indeplinirea conditiilor de eligibilitate si poate fi supusa platii unor taxe sau comisioane.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc