Reducerea dobanzii cheie de catre BNR are o influenta redusa pe termen scurt, insa este benefica pe termen mediu si lung. Relaxarea creditarii se va simti pe piata bancara in februarie si martie, este de parere directorul SudRezidential Broker, Adrian Pandelescu, intr-un interviu acordat Business24.
SudRezidential Broker este divizia financiara a SudRezidential.ro, promotor imobiliar al zonei de Sud a Capitalei, infiintata in mai 2013, care a finalizat in aceste luni 320 de dosare de creditare.
Cate credite ati intermediat de la infiintare?
Pana acum, avem 320 de dosare finalizate si alte 150 in analiza, iar valoarea creditelor acordate este de 7,4 milioane de euro.
Care este ponderea creditelor in total?
Dintre creditele intermediate, 65% sunt prin programul „Prima Casa”, 8% ipotecare standard, iar 27% sunt credite de nevoi personale.
Compania intermediaza orice tip de creditare, dar elaboreaza si analiza financiara asupra situatiilor financiare ale persoanelelor fizice si juridice. Colaboram cu toate bancile comerciale de pe teritoriul Romaniei, iar partenerii directi sunt OTP Bank si Pireus Bank.
Care este profilul clientului SudBroker?
Profilul clientului Sudbroker este acel angajat care doreste sa isi achizitioneze o locuinta prin programul “Prima Casa” (in cele mai multe cazuri ), este angajatul care lucreaza cu un salariu mediu pe economie, intr-o firma cu un numar de angajati intre 5-30, sau este acel angajat care are un salariu mult peste medie, insa nu are disponibilitatea deplasarii la banca.
Foarte rare sunt cazurile bugetarilor, acestia avand tot un venit mediu pe economie, iar o mare parte detin unul sau mai multe credite de nevoi personale cu anumite intarzieri la plata acestora, solicitand refinantarea lor si suma suplimentara sau necesita avansul minim obligatoriu de 5% pentru programul “Prima Casa”.
Profilul psihologic al clientului este unul foarte bine conturat, in ideea ca nu sunt foarte increzatori in reusita lor de a contracta un credit pentru achizitionarea unei locuinte sau orice alt tip de credit (aici facand parte si cei cu istoric negativ de creditare).
Care sunt efectele schimbarii programului “Prima Casa” din euro in lei?
Programul “Prima Casa” in Euro a luat sfarsit cu o mare parte dintre tranzactii nefinalizate, ceea ce a facut foarte dificila incadrarea clientului pe Lei. Din momentul in care a aparut pe piata programul “Prima casa”, acesta a fost disponibil atat in moneda euro, cat si in lei, insa conform statisticilor, foarte putini clienti au accesat acest produs in lei pana la inceputul lunii septembrie, anul curent.
Potentialii clienti au fost retinuti in achizitionarea unei locuinte prin contractarea unui credit in moneda nationala ca urmare a dezinformarii cu privire la avantajele creditului in lei in viitorul apropiat, asa cum s-a putut observa scaderea considerabila a indicelui de referinta ROBOR, ceea ce a dus, implicit, la diminuarea ratei lunare de plata
Incepand cu luna octombrie a crescut numarul clientilor care doresc achizitionarea unei locuinte, fara a mai fi necesara aducerea unui co-debitor, girant sau aducerea unei garantii suplimentare, deoarece s-au incadrat singuri la suma solicitata.
Cum influenteaza creditarea decizia BNR de reducere a dobanzii cheie ?
In principiu, aceste reduceri au o influenta destul de mica pe termen scurt, fiind benefice pe termen mediu si lung. Bancile comerciale au raspuns destul de greu acestor interventii ale BNR de-a lungul timpului, dar s-au adaptat mai rapid conditiilor de” piata”, ori de cate ori s-a constat un „apetit” mai redus pentru contractarea creditelor indiferent de tipul acestora.
Odata cu trecerea timpului de la ultima interventie in piata creditarii, de la renuntarea finantarii in euro a programului „Prima Casa”, creditarea s-a mai relaxat si datorita scaderii indicelui ROBOR, dar si politicilor aplicate de bancile comerciale.
Asa cum au prevazut si specialistii sectorului financiar-bancar – un trend de aliniere a costurilor creditelor in valuta cu cele in moneda nationala, asteptam, undeva in luna februarie-martie 2014, ca relaxarea creditarii sa se simta mult mai prezenta.
Sursa: www.business24.ro