Procedura de executare silita. Ce trebuie sa stii despre ea?

Atunci cand iei un credit imobiliar, trebuie sa stii ca de-a lungul perioadei de rambursare exista si riscuri pe care ti le asumi. Unul dintre aceste riscuri este executarea silita cauzata de neplata ratei la timp.

Nu trebuie sa iti faci griji prea mari insa, in conditiile in care o astfel de procedura este pusa in practica doar in situatii extreme, dupa intarzieri de peste 90 de zile si negasirea unei alternative amiabile intre tine si creditor.

Atunci cand iei un credit imobiliar insa, trebuie sa fii informat.

Ce este executarea silita?

Executarea silita pentru neplata creditului imobiliar este un proces legal prin care creditorul (de obicei o institutie financiara) incearca sa recupereze sumele restante dintr-un credit imobiliar, utilizand masuri coercitive si proceduri legale. Acest proces are loc atunci cand debitorul nu isi indeplineste obligatiile de plata conform contractului de credit.

Etapele tipice ale executarii silite in cazul neplatii unui credit imobiliar:

  • Notificare si somare. Creditorul va trimite debitorului o notificare in care ii cere sa plateasca sumele restante intr-un termen stabilit. Acesta este un avertisment formal ca, in caz de neplata, se va initia procesul de executare silita.
  • Actiune in instanta. Daca debitorul nu raspunde sau nu plateste in termenul stabilit, creditorul poate intenta o actiune in instanta pentru a obtine un titlu executoriu. Acesta este un document emis de instanta care permite creditorului sa urmeze pasii de executare silita.
  • Poprirea si valorificarea bunurilor. Dupa obtinerea titlului executoriu, creditorul poate solicita poprirea bunurilor debitorului, inclusiv a proprietatii imobiliare ipotecate. Aceasta inseamna ca are dreptul sa vanda bunurile pentru a acoperi datoria restanta.
  • Licitatie si vanzarea proprietatii. Daca debitorul nu isi plateste datoria in urma popririi, creditorul poate organiza o licitatie pentru vanzarea proprietatii imobiliare ipotecate. Suma obtinuta din vanzare va fi utilizata pentru acoperirea datoriei restante, iar restul (daca exista) va fi returnat debitorului.
  • Finalizarea executarii silite. Dupa vanzarea proprietatii si recuperarea sumelor datorate, procesul de executare silita se finalizeaza. Totusi, in unele cazuri, pot exista sume restante, iar creditorul poate continua sa incerce sa recupereze aceste sume prin alte mijloace legale disponibile.

Cum eviti o astfel de situatie?

Inainte de a lua o decizie privind un credit imobiliar, este intotdeauna recomandabil sa te informezi cu privire la implicatiile executarii silite si sa consulti un specialist juridic sau financiar pentru a-ti oferi sfaturi adecvate in functie de situatia ta personala. Daca vrei un credit pentru un apartament sau o casa, iti recomandam sa ne contactezi pentru a discuta cu unul dintre specialistii nostri si a afla toate detaliile, riscurile si beneficiile pe care le implica un credit.

Exista cateva sfaturi de baza pe care le poti urma:

  • Planifica-ti foarte bine bugetul inainte de a lua creditul;
  • Negociaza cu banca pentru a avea conditii favorabile, chiar si in cazul unei situatii neplacute, in care nu mai poti plati;
  • Daca apar situatii neplacute, comunica cu creditorul.
  • De cele mai multe ori, dificultatile financiare pot fi depasite printr-o comunicare stransa. Exista variante pentru amanarea platilor sau refinantarea creditului.

Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc