Taxele notariale in tranzactiile imobiliare. Ce sunt si cine le achita?

In procesul unei tranzactii imobiliare  este important sa intelegi  ce sunt si cine suporta taxele notariale. 

In faza de antecontract, costul taxei notariale este stabilit in functie de valoarea pe care o are avansul achitat de viitorul cumparator. Taxa notariala aferenta poate fi suportata atat de cumparator cat si de vanzator, in functie de intelegerea bilaterala. Nu exista o norma care sa stabileasca cine plateste aceasta taxa. De regula insa, valoarea taxei pentru antecontract este destul de mica. 

Taxele pentru contractul de vanzare-cumparare: responsabilitatea cumparatorului

Pentru contractul de vanzare-cumparare, toate taxele notariale vor fi suportate de catre cumparator. Daca esti in rolul de cumparator si vrei sa stii care sunt cheltuielile la care trebuie sa te astepti, iata din ce sunt compuse toate taxele.

Taxele notariale includ mai multe elemente:

  • Taxa de intabulare. Aceasta taxa se achita catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si variaza in functie de specificul cumparatorului (persoana fizica sau persoana juridica). Valoarea taxei de intabulare variaza intre 0.15% din pretul vanzarii si 0.5%, insa nu mai putin de 60 de lei pentru fiecare numar cadastral. 
  • Onorariul notarial. Acesta difera de la un birou notarial la altul si poate cuprinde o parte fixa si una procentuala in functie de pretul vanzarii. Cumparatorul are dreptul de a alege biroul notarial potrivit nevoilor sale. 

Impozitul pe tranzactia de vanzare

Pe langa taxele notariale, vanzatorul mai are responsabilitatea de a achita impozitul la stat pentru tranzactia de vanzare. Acest impozit variaza in functie de cat timp a fost detinut imobilul si pretul acestuia. 

Ce are de achitat vanzatorul?

Desi vanzatorul nu are de achitat taxe notariale, acesta va trebui sa plateasca taxa OCPI pentru eliberarea extrasului de carte functiara (40 de lei) si impozitul pe venitul obtinut din vanzarea proprietatii.

Valoarea impozitului este de 3% daca imobilul este detinut de mai putin de 3 ani si de 1% daca este detinut de mai mult de 3 ani.

Bine de stiut

  • Taxele notariale pot sa difere de la un birou norarial la altul, in functie de onorariul notarului. Cea mai mare parte a valorii este fixa si este reprezentata de impozitele platite catre stat si de intabulare;
  • Desi se practica destul de des, nu trebuie sa declari un pret mai mic al locuintei pentru a plati mai putine taxe. O astfel de actiune este considerata evaziune fiscala si are consecinte grave.
Disclaimer: Prezentul SITE nu are caracter angajant pentru SudRezidentialBroker. Serviciile oferite de SudRezidentialBroker sunt supuse unor termeni si conditii, iar serviciile de intermediere financiara pot presupune plata unor taxe sau comisioane. SudRezidentialBroker nu garanteaza si nu isi asuma raspunderea pentru faptele sau actele aflate in afara controlului sau precum: eligibilitatea fiecarui client, modificarea conditiilor bancare sau de creditare, schimbarile legislative etc