Investitiile in imobiliare sunt printre cele mai sigure investitii pe care le poti face. Cu o planificare si cercetare atenta,acestea pot deveni o sursa stabila de venit si o metoda eficienta de diversificare a portofoliului. De asemenea, un imobil bun iti poate oferi un instrument puternic de lupta impotriva inflatiei si a altor pericole financiare.
Evident, la fel ca si in alte domenii, in imobiliare pot fi o multime de pericole. Daca vrei ca investitiile tale sa fie eficiente, trebuie sa respecti o serie de sfaturi.
Sfaturi pentru incepatorii in investitiile imobiliare
Fa-ti foarte bine temele! Investeste timp in intelegerea pietei, a tipurilor de proprietati si a zonelor cu potential. Fara o cercetare solida, te expui unor riscuri financiare semnificative.
Stabileste-ti obiectivele! Vrei sa investesti pe termen lung sau scurt? Iti doresti un venit pasiv prin inchiriere sau vizezi revanzarea rapida? Este bine sa stii ce vrei, pentru a cauta mai usor proprietatile de care ai nevoie.
Alege inca de la inceput tipul de proprietate in care investesti! Exista mai multe tipuri de proprietati in care poti investi: apartamente, case, terenuri, spatii comerciale, spatii industriale, etc. Desi ai putea sa te gandesti ca investitiile imobiliare sunt gandite doar pentru constructii rezidentiale, acestea sunt mult mai diversificate.
Acorda o importanta maxima locatiei!. Proprietatile din zonele bune au un potential de apreciere mai mare. In plus, daca intentionezi sa inchiriezi, o zona buna iti va aduce mult mai rapid chiriasi. Incearca sa te focusezi doar asupra anumitor zone! Cu cat investesti in mai multe zone, cu atat mai dificila va fi administrarea ulterioara.
Viziteaza cat mai multe proprietati! Acorda suficient timp pentru a gasi proprietati pe site-urile de anunturi sau la agentiile imobiliare si viziteaza-le pe cele care iti fac cu ochiul. Vei invata foarte multe lucruri despre intregul proces de investitie.
Consulta un expert! In special daca esti la inceput, consulta un expert imobiliar sau un consultant financiar. Ei te pot ajuta sa iti evaluezi optiunile si sa iei decizii informate.
Intelege importanta creditului! Este foarte greu sa investesti in imobiliare fara ajutorul bancilor. Daca ai de gand sa accesezi un credit imobiliar, este important sa iti cunosti scorul de credit si sa te informezi in legatura cu conditiile de imprumut.
Asigura-te ca toate documentele sunt in regula! O verificare atenta a actelor te va feri de potentiale probleme legale in viitor. Asigura-te ca stii ce acte trebuie sa primesti atunci cand cumperi sau cand vinzi o proprietate si citeste absolut tot ceea ce inseamna document, pentru a te asigura ca nu exista greseli sau clauze dezavantajoase.
Administrarea proprietatilor, partea cea mai dificila
Nu achizitia este cea mai grea, ci administrarea ulterioara a proprietatilor achizitionate. Dupa achizitie, vei avea nevoie de o strategie de administrare. Vei face tu personal acest lucru sau vei angaja o companie specializata? Trebuie sa te asiguri ca proprietatea ramane intr-o stare foarte buna si sa iti asumi costuri pentru asta.